LeerKracht Helen Schoffelmeer

Helen Schoffelmeer (49 jaar) is docente Engels op het Calvijn Groene Hart in Barendrecht. Ze is dol op Engelse literatuur en Engelse humor, maar daarnaast heeft ze ook een passie voor interieurstyling en vintage markten. Een paar weken geleden zochten we haar op in haar stijlvolle huis.

 

_MG_1669

 Ambitie

 

Why English?

Helen: “Dat is best een lang verhaal. Ik wilde eerst kunstgeschiedenis studeren, maar daar moest ik vwo voor hebben. Toen zei iemand dat ik de lerarenopleiding moest gaan doen omdat ik daarmee ook kunstgeschiedenis kon studeren. Achteraf was dat helemaal niet waar. Dat ben ik toen wel gaan doen, maar dat was ik snel zat. Mijn vriendin zat in Frankrijk. Dat vond ik veel leuker, lekker werken. Zij had leuke Engelse mensen ontmoet die vroegen of ik kwam werken in hun restaurant. Dus dat ben ik gaan doen! Na vijf maanden ging ik weer naar huis om vervolgens weer te vertrekken naar Frankrijk om in een klooster te gaan werken. Toen ik thuis kwam ben ik de deeltijd opleiding Engels gaan doen. Op een gegeven moment heb ik mijn eerste graad gehaald en nu geef ik les aan de bovenbouw.”

_MG_1633

Hoe maak je de Engelse taal interessant voor je leerlingen?

Helen: “Afgelopen vrijdag heb ik een beginnetje gemaakt met debatteren. We hebben eerst een filmpje gekeken met wat tips over hoe je kunt gaan staan en dat je af en toe een pauze moet inlassen. Vervolgens hebben we wat oefeningen gedaan. Bijvoorbeeld een oefening waar vijf leerlingen een bekende Nederlander moesten spelen. Een voetballer, Gerard Joling, Patricia Paay, enzovoorts. Zij zaten met zijn allen in een luchtballon en de luchtballon was aan het zakken. Dus er moesten twee mensen uitgegooid worden. Nou, en dan moet jij in een minuut vertellen waarom jij degene bent die erin moet blijven. Dat zijn leuke oefeningen. Maar soms is het ook gewoon droog uit het boek werken.”

 

Als je een uur alleen had met de minister van onderwijs, wat zou je dan bespreken?

Helen: “Kleinere klassen. Dat zou veel schelen. En wat ik graag zou willen, is tijd krijgen om mijn eigen lesprogramma te schijven. Dat vind ik belangrijk. Ik ben namelijk nog geen methode tegengekomen waar ik echt enthousiast van word. En als ik mijn eigen lesprogramma zou kunnen schrijven, kan ik de lesstof beter laten aansluiten bij de interesses van mijn leerlingen en mijzelf.”

 

Helen en onderwijs

Helen: “Ik ben een jaar geleden gestopt met onderwijs. Ik werd er niet vrolijk van. Ik had het idee dat ik het gewoon niet kon. Ik vroeg me af of ik mensen wel kon motiveren. Ik ging de opleiding interieurstyling doen en ben begonnen met villavolstijl.nl. Maar dat loopt niet zo. Dus vorig jaar ben ik weer begonnen met lesgeven. Maar het slokt zoveel tijd op. Voorbereiden, nakijkwerk. Dus ik ben weer zoveel bezig met school en dat gaat me tegenstaan. Je bent altijd aan het nakijken of voorbereiden. Maar mijn passie voor de Engelse taal blijft.”

 

_MG_1640

Stijl

 

Waardoor of door wie laat jij je inspireren en op welke manier zien we dat terug in je kledingstijl?

Helen: “Door London. Ik ben dol op de Engelse stijl: quaint en quirky. Er zit altijd een rare twist in. Zoals bij Marianne Cotterill. Maar dat is vooral in London. Ik was een tijd terug met mijn dochter in London en we gingen naar het theater. We zagen daar een vrouw die een hele leuke jurk aan had met bloemen, hoge hakken, felrode lippenstift en om haar hoofd had ze een sjaaltje gebonden. Dat sjaaltje had ook een bloemenmotief, maar een heel ander bloemetje dan haar jurk. GE-WEL-DIG. Het was niet te veel, maar goed gedoseerd.

Een Britse modeontwerper zei dat de Britten waarschijnlijk de gave hebben om met weinig, ergens wat van te maken omdat ze altijd allemaal in schooluniform moesten dus de manier om je zelf te onderscheiden was door bijvoorbeeld het dragen van een haarspeldje of door andere veters in je schoenen te doen.

 

_MG_1574

 

Ik word ook geïnspireerd door bepaalde merken. Essentiel vind ik bijvoorbeeld een geweldig merk. Het jasje dat ik nu draag is van dit merk. Maar mijn schoenen zijn gewoon van Zara. Een winkel waar ik graag naartoe ga is Voorwinden.  Daar werkt een verkoopster, Daniëlle Brand, door wie ik me laat adviseren. Zij is echt goed hoor! Dit jasje heeft zij bijvoorbeeld aangeraden. Het was een rib uit mijn lijf. Maar ik vind hem geweldig. Echt een klassieker.”

 

Vertel eens over Villa Vol Stijl

Helen: “Twee jaar geleden heb ik me in laten schrijven bij de Kamer van Koophandel onder de naam ‘Villa vol Stijl’ en geef ik interieur advies. Mijn neef heeft mijn site gemaakt. Ik heb via via een logo laten maken. En toen ben ik begonnen. Ik ben nog steeds aan het zoeken of dit het wel gaat worden. Ik ben bang dat het niet groot wordt en dat het een beetje te zielig gaat. Ik moet het echt van mond tot mond reclame hebben.”

 

_MG_1681

 

Waar komt die liefde voor interieur vandaan?

Helen: “Mijn moeder gooide om de zoveel tijd het huis overhoop. Dan moest de tafel weer anders staan en ook de bank werd verschoven. Ik heb drie broers en een zus. Mijn jongste broer en ik deden dat ook met onze kamers en op een gegeven moment dan sliep de ene broer opeens in een andere kamer en wij ook, want dan gingen we de kame_MG_1664rs verhuizen. Daarnaast organiseerde mijn vader de eerste rommelmarkt in Zuid-Beijerland. Mijn ouders waren allebei geïnteresseerd in tweedehands spullen. Mijn moeder voor de heb en mijn vader voor de verkoop. Dus ik denk dat daar die passie vandaan komt. Ik vind het prettig om dingen een tweede leven te geven.”

 

Stijl op school

Helen: “Ik voel me vaak overdressed. Leraren zijn over het algemeen niet heel veel bezig met hun kledingstijl. Als ik bijvoorbeeld mijn trui met glitters aan heb, wordt gevraagd of het kerst is of dat ik naar een feestje ga…….. Maar de leerlingen vinden het wel leuk. Want weet je, de meeste leerlingen zien er gewoon geweldig goed uit. Die doen hun best. Toen ik lesgaf op de MEAO had ik een collega die kunstenaar was. Hij werd altijd zo kwaad op sommige docenten. Zoals een lerares die altijd een vreselijke groene trui aan had. Altijd weer die trui. Hij kon er niet tegen. Of van die leraren die jaar in jaar uit dat zelfde pak aan hebben. Een collega van mij vertelde dat op haar vorige school de eindexamen leerlingen een modeshow hadden gegeven en iedereen ging verkleed als een bepaalde docent. Je kon zo zien wie wie was. De docenten op die school werden zich toen bewust van hoe leerlingen naar ze kijken. Sindsdien waren er docenten die daar iets mee deden.”

Volgende week de eerste blog van Helen op EduEnVogue over scholen en hun interieur!

 

_MG_1613

Helen draagt een jasje van Essentiel, blouse van Malene Birger, schoenen van Zara en spijkerbroek is unknown.

Credits pictures: Shannon Cherryl

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *