LeerKracht Evalie van der Jeugd

LeerKracht Evalie (29 jaar) werkt nog niet heel lang in het onderwijs.  Na een aantal jaren gewerkt te hebben in de sector ‘Kunst & Cultuur’ maakte ze de overstap naar het onderwijs. Ze deed de pabo op de Hogeschool Rotterdam en ging daarna aan de slag bij basisscholen ‘Het Plein’ en de Vierambacht in Rotterdam. Sinds februari 2015 werkt ze op de Bergse Zonnebloem in Rotterdam.

feat-a-en-s-evalie

Ambitie

 

Wat zijn voor jou de coole kanten van het vak van leerkracht?

Evalie: “Ik vind het mooi om kinderen te zien leren, van elkaar of door wat je als leerkracht aanbiedt. Ik werk in de onderbouw, groep 1/2 en de manier waarop mijn vier- en vijf jarigen naar de wereld kijken, daar kunnen wij als volwassenen heel wat van leren.

Het werken in thema’s vind ik erg leuk. Ik maak veel materiaal zelf, ik zorg ervoor dat de reken- of taallesjes die ik geef passen bij het thema en verzamel altijd zoveel mogelijk spullen die bij het thema passen. Op dit moment vinden mijn leerlingen de klok van oma ( zo’n heerlijke oubollige staander klok voor op de schouw) echt fantastisch. Net als die té kitsch’e nep zilverenkoekoeksklok die ooit bij mij in de keuken hing. Als ik dan van ouders hoor dat hun zoon alle klokken in huis heeft bekeken om te zien of ze wel of geen cijfers hebben dan vind ik dat gaaf om te horen! Blijkbaar had mijn rekenlesje betekenis.

Kortom, als leerkracht kun je veel met je creativiteit en dat is precies hetgeen wat voor mij dit vak zo mooi maakt! Want met een beetje creativiteit neem je kinderen mee in hun eigen belevingswereld en leren ze veel, zonder dat ze het door hebben.”

 

2016-10-09-photo-00000029

 

Als aan jouw leerlingen wordt gevraagd wat voor juf jij bent, wat zou je dan graag willen dat ze zeggen?

Evalie: “Wat een moeilijke vraag! Ik hoop dat iedere leerling het gevoel heeft dat hij of zij er mag zijn en dat je van proberen kunt leren. Met andere woorden, fouten maken mag en is belangrijk! Sfeer vind ik heel belangrijk in een groep. Zelf kan ik namelijk helemaal niet tegen ongezelligheid. Ik hoop dat leerlingen zeggen, dat de tijd bij mij in de klas gezellig en fijn was en dat leerlingen die in groep 8 van school afgaan, nog een warme herinnering hebben aan hun kleutertijd.”

 

In het nieuwe cao zijn afspraken gemaakt om de werkdruk voor leraren te verlagen. Hoe zorg jij ervoor dat je een goede balans hebt tussen werk en privé?

Evalie: “Ik vind het soms best lastig om een goede balans te vinden. Eerlijk gezegd ben ik altijd wel een beetje bezig met mijn werk. Het is zelfs zo erg, dat als in het weekend de stad in ga, thuiskom met iets voor school. Laatst weer: leuke stempels van ogen,neus en mond bij de Flying Tiger en ja, die gekleurde opbergbakjes bij de HEMA,  die kon ik ook niet laten staan.

 

img_8568

 

Veel mede-leerkrachten hoor ik vaak over alle administratie en dat soort zaken. Mijn administratie houd ik braaf bij, maar staat vaak wel onderaan mijn lijstje. Ik heb liever een sfeervol opgeruimd lokaal, uitdagende werkjes, activiteiten en lessen en goed contact met ouders. Dit zorgt er wel voor dat ik vaak in het weekend met nog 3452 anderen ingelogd ben op Parnassys.

Iedere dag heb ik zin om naar mijn werk te gaan en als ik vanaf 8:20 mijn 29 leerlingen weer binnen zie druppelen dan heb ik helemaal zin in de dag en ben ik die paar uurtjes werken in het weekend al lang weer vergeten…….”

 

Stijl

 

Wat is jouw top drie van favoriete winkels?

Moeilijke vraag! Ik koop mijn kleding overal en nergens, ook online. Ook zelf maak ik kleding en af en toe een tas, iedere week ga ik naar het naaicafe op de Hoogstraat.  Als ik ga winkelen ga ik altijd bijna alle winkels in. Ik vind Scandinavische merken vaak mooie kleding maken.

Ik doe hieronder een poging:

1- cos

2- monki

3- sissy boy

img_8567-1

 

Denk jij vooraf na over wat je aantrekt de volgende dag naar je werk of trek je gewoon iets uit de kast ’s ochtends?

Evalie: “Ik denk altijd na over wat ik aantrek. Het liefst heb ik iedere dag iets anders aan. Maar ook  denk ik na of het wel passend is om op school te dragen. T-shirts met een té lage hals, vind ik sowieso niet mooi, maar vind ik echt niet kunnen.

Doordat ik fulltime werk en véél kleding heb en van kleding houd, trek ik wel gewoon mijn ‘goede’ kleding naar mijn werk aan. Ik probeer er iedere dag leuk en verzorgd uit te zien. En inderdaad, dan kan het gebeuren dat ik thuiskom en dat er een snottebel of een klodder verf op mijn Cos jurkje zit.”

 

Heb je wel eens iets aangetrokken naar school waar je achteraf van dacht dat je het beter niet aan had kunnen trekken?

Evalie: “Werken op hakkenschoenen is in een groep 1/2 best lastig. Vlak voor de zomervakantie had ik in het weekend mooie knalrode vintage wedges met een kurkzool gekocht. Ik moest en zou ze aan…… Ik was die dag blij dat alle leerlingen de deur uit waren… kon  ik tenminste op blote voeten lopen!”

 

img_8565

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *