LeerKracht Suus Barendse

Suus (24 jaar) studeerde in 2015 af op de pabo. Haar afstudeerstage liep ze in groep 1/2 van de Imeldaschool én in de gymzaal. Na haar afstuderen kon ze direct aan de slag als leerkracht bij de kleuters. Naast dat Suus bezig is met de ontwikkeling van haar kleuters, is ze zich ook bewust van de manier waarop ze zich kleedt. Te korte items en shirtjes met lage halzen zijn wat Suus betreft daarom echt ‘not done’.

feat-suus-barendse

Ambitie 

 

Jouw ambities komend schooljaar?

Op de Imeldaschool en ook binnen de RVKO (Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs – de stichting waar de Imeldaschool onder valt) zijn we heel actief bezig met het vormgeven aan spelenderwijs onderwijs binnen de kleuterbouw. In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende ideeën geweest over de manier waarop kleuters het beste leren en ontwikkelen. Wij geloven dat dit spelenderwijs is. Mijn ambitie voor het komende schooljaar of misschien beter gezegd de komende schooljaren, is om de kleuterbouw binnen de Imeldaschool in alle opzichten stevig neer te zetten en de kinderen de ruimte en mogelijkheid te bieden om zich spelenderwijs te ontwikkelen.

 

Kleuters of groep 8 en waarom?

Oei! Voor de start van het derde schooljaar op de pabo stond ik ook voor deze keuze (specialisatie jonge kind of oudere kind). Op dit moment kies ik dan toch voor kleuters, omdat ik hier volop mee bezig ben en ik gek ben op die enthousiaste, eerlijke en energieke ‘kleintjes’! Toch sluit ik zeker niet uit dat ik nog eens voor groep 8 sta, want ook die doelgroep spreekt mij heel erg aan.

 img_8857

 

Je werkt op de Imeldaschool met bijzondere aandacht voor kunst en cultuur. Wat betekent dit voor jou en jouw leerlingen in de praktijk?

Je zou denken dat we dus heel veel bezig zijn met het maken van kunstwerken en het opsnuiven van cultuur, maar dit is niet het geval. Waar het ons vooral om gaat is het proces wat zich afspeelt in elk kind. We kijken niet alleen naar de eindproducten, maar leggen juist de focus op het proces. Ieder product of kunstwerk heeft zijn eigen verhaal en het is de kunst om je als leerkracht te verdiepen in de denkstappen van het kind. Als leerkracht moet je het lef hebben om de methode los te laten, out of the box te denken en het uit de leerlingen zelf te laten komen. Om deze manier van lesgeven eigen te maken wordt er op de Imeldaschool al een aantal jaar met twee kunstenaars gewerkt. De kunstenaars geven een aantal lessen, de leerkracht geeft een aantal lessen en er worden lessen samen gegeven. De leerkracht en de kunstenaar gaan hierover vooraf in overleg en vullen elkaar perfect aan. In het begin is het spannend om je vaste patroon en manier van lesgeven los te laten, maar door het gewoon te doen kom je erachter dat het fantastische en verfrissende resultaten oplevert! 

 

_mg_9661-bewerkt

 

Stijl

 

Hoe herkennen we jou aan je kledingstijl en is dat op school hetzelfde als privé?

Voor deze vraag heb ik ook even naar de mening van wat vriendinnen gevraagd, haha! Maar ik denk dat de beste omschrijving van mijn kledingstijl toch ‘stoer en sportief maar toch vrouwelijk’ is. Ik hou van jurkjes met een panty of (leren) legging, maar dan wel m’n Nike’s of Asics eronder of bijvoorbeeld een stoer jasje erop. Maar je kunt me ook makkelijk tegenkomen in een skinny jeans met een basic shirtje, een jasje erop en laarsjes eronder.

 

_mg_9650-bewerkt

 

Mijn kledingstijl op school is wel hetzelfde als privé, alleen zijn er een aantal items die ik niet naar werk aan doe. Zo vind ik een zwart, leren broekje met een panty en laarsjes eronder heel stoer, maar echt niet geschikt voor werk. Ik vind het belangrijk dat ik er netjes en verzorgd uit zie en dus niet te korte dingen draag en geen lage halzen aan heb. Ik werk met kleuters en wil ik wel mee kunnen spelen en mee kunnen springtouwen op het schoolplein. Daarbij hebben we bij ons op school veel te maken met ouders van allochtone afkomst waarvan een groot deel van de moeders een hoofddoek draagt. Ik zou het respectloos vinden als ik dan te open of te blote kleding draag. 

 

Wat is op dit moment je favoriete outfit om aan te trekken naar school? 

Ik denk mijn groen met wit en zwart gestreepte jurk met panty en Nike’s! Stoer, vrouwelijk en sportief, en ook nog eens comfortabel!

 

_mg_9631

Als we in jouw kledingkast kijken, wat treffen we dan aan? 

Veel jurkjes, spijkerbroeken, verschillende blousjes, veel streepjes, wat leer, een sportieve rok tot op de knie, een rij jasjes en een aantal items met kant, daar hou ik ook van. 

 

img_8856

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *