LeerKracht Lonneke Thijs, Leraar van het Jaar 2015

Lonneke Thijs is leraar van het jaar 2015 voor het speciaal onderwijs. Ze geeft les op het Mulock Houwer Lageweg in Amersfoort. Lonneke deelt met ons wat de titel ‘Leraar van het Jaar 2015’ haar heeft gebracht en we vroegen haar natuurlijk ook het een en ander over stijl.

 

Feat lonneke tijs

 

Ambitie

Waarom hebben zoveel mensen juist op jou gestemd voor Leraar van het Jaar?

Lonneke: “Ik ben opgegeven door een collega. Alle inzendingen zijn door een beroepsjury bekeken. Van alle inzendingen waren er 10 leerkrachten die door mochten naar de volgende ronde, waaronder ik! Er kon niet gestemd worden. Ik moest mezelf vervolgens presenteren in een brief en door het maken van een film. Op basis hiervan ging ik door naar de laatste ronde. De vakjury beoordeelde vervolgens op basis van een pitch en een gesprek met hun wie de ‘winnaar’ was. Dit werd bekend gemaakt op het Lerarencongres in oktober. Daar stond ik op het podium op de prijs in ontvangst te nemen van de Minister van Onderwijs.”

 

Wat heeft de titel je gebracht?

Lonneke: “De titel heeft mij gebracht dat ik aan een breder publiek kan laten zien hoe leuk het werken is met kinderen met gedragsproblemen. Op de Mulock Houwer doen we dit vanuit kennis en met humor, complimenten en geduld. Het is fijn om dit uit te mogen dragen naar buiten en ik hoop dat het andere leerkrachten inspireert. Ook heeft de titel mij doen kennis maken met verscheidene mensen en organisaties waarvan ik het bestaan niet eens wist. Het is interessant om te merken hoe er op veel verschillende manier aan het onderwijs gewerkt wordt.”

 

Wat is een leuke ontwikkeling bij jullie op school sinds de komst van passend onderwijs?

Lonneke: “Kinderen worden nu ook regelmatig voor een aantal maanden geplaatst bij ons. Dan wordt er gedurende deze periode gekeken wat de beste plek is. Het meedenken hierover vind ik een leuke ontwikkeling. Nog meer maatwerk voor het individuele kind!”

 

Wat zou je het onderwijs in de toekomst toewensen?

Lonneke: “Ik zou wensen dat er anders wordt gekeken naar kinderen met gedragsproblemen. Dat het nog meer leerkrachten lukt om te kijken wat deze kinderen nodig hebben en hierop hun leerkrachtgedrag aan te passen. Door te kijken naar de mogelijkheden en niet naar de beperkingen komen deze kinderen tot ontwikkeling. Dat de gedragsproblemen niet van invloed zijn op de relatie die je hebt met de kinderen. Maar dat ze een nieuwe kans krijgen, elke dag weer.”

 

150921-LonnekeThijs

 

Stijl

Wat mag er niet ontbreken in de kledingkast van een leerkracht?

Lonneke: “Een leuke, warme winterjas zodat je ook kan buitenspelen met de klas als het heel koud is of regent!”

 

Merk je verschil in de manier waarop leerlingen omgaan met kleding in de onder-, midden- en bovenbouw?

Lonneke: “In de onderbouw zijn kinderen druk met hun eigen kleding. Ze zijn niet zo bezig met wat een klasgenoot ervan vindt en daarmee ook niet altijd gevoelig voor een bepaalde trend. Al zag ik wel vorig jaar erg veel shirts van Minions voorbij komen! Kinderen vinden het hier heel belangrijk dat gezien wordt dat hun kleding nieuw is. Vol trots komen ze op hun nieuwe schoenen de klas in en zijn blij als de juf of meester hier wat van zegt. In bovenbouw doet het er meer toe wat een ander van je kleding vindt: de mening van de omgeving wordt belangrijker. Dit zie je ook regelmatig in de kleding terug. Kinderen lopen op hetzelfde type schoenen of hebben allemaal hun broek opeens wat lager hangen. In de middenbouw merk ik dat kinderen van de ene fase naar de andere toegroeien. De mening van de omgeving wordt steeds belangrijker.”

 

De zomer komt er weer aan. Als we geluk hebben, kunnen de korte broeken en slippers straks weer uit de kast. Wat kan je volgens jou echt niet aantrekken als leerkracht op je werk, ook al is het nog zo warm? 

“Ondanks het warme weer moet je nog wel iets van kleding aan doen als leerkracht. Een hele korte broek of te bloot shirtje vind ik echt niet kunnen. Je bent ten slotte wel op je werk.”

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *