Sander Dekker, Staatssecretaris van Onderwijs, cultuur en wetenschap,

Bij de ontmoeting van Excellente Scholen op 1 februari, was ook Sander Dekker aanwezig. Ik vroeg hem naar zijn mening over lesgeven in een spijkerbroek met gaten. Maar ook naar zijn eigen kledingstijl in de tijd dat hij nog voor de klas stond als docent aan de Universiteit in Leiden en natuurlijk nog wat meer. Nieuwsgierig naar wat Sander Dekker hierover vertelt? Lees snel verder!

 

SD 1

 

Toen de Leraren van het jaar 2015 bekend werden gemaakt, werd er naar aanleiding van een foto van deze leraren door iemand getweet: “Een leraar die leerlingen serieus neemt, moet beginnen zichzelf serieus te nemen. Geldt dat niet ook voor zijn of haar kledij?”

‘Het spreekwoord “De kleren maken de man” bestaat natuurlijk niet voor niets. Hoe je je kleedt, heeft invloed op de manier waarop je benaderd wordt. Een voorbeeld –  ik liep met Prinsjesdag nog even het ministerie binnen, ik had mijn jacquet al aan. Roept de portier bij binnenkomst als grap: “Ober! Twee bier!”. Ik denk dat veel mensen nadenken over wat ze aantrekken naar hun werk – en dus over hoe ze willen overkomen op hun collega’s of, in dit geval, hun leerlingen.’

 

Zou u een wijze raad kunnen geven aan de nieuwe generatie studenten die momenteel twijfelt om de Pabo te gaan doen omdat het beeld dat ze hebben van onderwijs overeenkomt met: saai, stoffig en klagen?

‘Als ik op scholen ben, zie ik veel leraren die hard bezig zijn om hun leerlingen elke dag uitdagend en vernieuwend onderwijs te geven. Wat die docenten doen, is inspirerend en heeft schwung. Ik zie juist veel bevlogen docenten, die met passie met hun vak bezig zijn of juist met veel enthousiasme een nieuw vak vormgeven.

Tegen een nieuwe generatie studenten zou ik dan ook willen zeggen – ga het onderwijs ontdekken. Loop een dag mee op een school en zie wat er voor mooie dingen gebeuren. En als je voor de lerarenopleiding kiest: houd je passie vast. Doe alleen dingen waarvan je weet dat ze bijdragen aan goed onderwijs. Zo kun je de innovatieve motor in een lerarenteam zijn.’

 

U werkte na uw studie bestuurskunde als onderzoeker en docent aan de Universiteit Leiden. Hoe beschrijft u uw kledingstijl destijds? 

‘Tijdens mijn tijd aan de universiteit Leiden verschilde mijn kledingstijl nogal met mijn huidige stijl. Zo had ik bijvoorbeeld een knalrode bril. Ik liep echt niet iedere dag in pak, vaker in een hippe trui. Wel altijd netjes verzorgd. Tegenwoordig heb ik vaker een pak aan– in de Tweede Kamer is de mores toch wel dat je een nette das draagt.’

 

Wat vindt u minder erg? Met sokken in sandalen lesgeven of met een spijkerbroek waar een scheur (die er hoort) in zit?Stan Smith adidas

‘De stereotype ouderwetse leraar met geitenwollensokken in sandalen is allang verdwenen. Dus die optie vervalt. Een spijkerbroek met bewuste scheuren zie je veel in het straatbeeld. Vooral met een paar witte Stan Smiths vind ik het er leuk uitzien – al vraag ik me wel altijd af of die mensen geen koude knieën krijgen. Maar je hoeft er als leraar ook niet perse hetzelfde uit te zien als je leerlingen.’

 

Hoe zouden leraren zich kleden als u het voor het zeggen had? Allemaal in pak?

‘Bij leraren in pak, denk ik altijd aan het boek Bint van Bordewijk. In dat boek is rector Bint van mening dat de leraren niet moeten afdalen tot het niveau van de leerlingen. Ik zie dan altijd die rector voor me in een strak, bruin, wollen pak. Tot ver in de vorige eeuw droegen leraren natuurlijk nog een pak voor de klas. Ik denk dat er sinds die tijd veel veranderd is in het onderwijs. Leraren zijn veel dichter bij de leefwereld van leerlingen komen te staan. Een pak voor de klas is dan nu ook eerder uitzondering dan regel. We moeten vanuit ‘Den Haag’ vooral niet de kledingkeuze van leraren voorschrijven. Wel raad ik iedereen aan om Bordewijk te lezen.’

 

Bint

 

Beeld via: Lynn Lardot

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *