EduBlog Damien: Hoe werk je aan een positieve mindset?

 

Kinderen bij mij op school vragen mij weleens: ‘Wat vind jij van meneer …. of van mevrouw …?’ Vanuit pedagogisch opzicht kaats ik de vraag terug want vanuit mijn hoofd kies ik voor professioneel werkgedrag. De leerlingen geven dan hun heerlijke ongezouten “hart-mening”. En die geeft voor mij weer een opening om hart-hoofd verbinding te maken vanuit de persoonlijke mindset.

Always look on the bright side

Als ik de leerlingen bij mij op school mag geloven loop je als puber tegen zoveel problemen aan… Ook al denken wij als ‘volwassen persoon’ soms “Waar maak je je druk om?”, het gevoel is er bij de leerlingen niet minder om. Toch heeft het leven extra situaties voor je in petto als je je al down voelt. Hou houd je dan alle circusbordjes draaiende?

We hebben allemaal wel een zwarte(re) periode in ons leven meegemaakt. Mentaal en emotioneel voorbij een grens gegaan waarvan we dachten die niet aan te kunnen. En soms accepteren wij die momenten nog steeds niet. Het blijft een onderdeel van ons leven. Maar zoals een bosbrand voor een vruchtbare grond zorgt, ondanks alle ellende die eraan vooraf gaat, is en blijft het (voor mij in ieder geval) een mindset om de mooie kanten van die periodes te willen zien. Ook al volgen die pas later.

Wat kan je doen om die mindset verder te ontwikkelen?

1. Positief terug beuken

Mensen kunnen je duwen (over je roddelen, uitschelden, slaan, negeren enz.). Blijf jij over die rode draad lopen waar jouw focus op ligt? Het is jouw keuze om je te focussen op jouw eigen geluk. Het enige dat je nodig hebt is je eigen kracht en passie om blij te blijven. Zoek een spiegel en maak de mooiste glimlach die je kan maken naar jezelf (net zo lang tot het een echte wordt!). Met die energie kan je lekker doorknallen.

2. Plunder je kast

Een depressie, voel je je gepasseerd of ben je nodig toe aan een nieuwe stijl? Pak je favoriete shirt, jeans, rokje of sjaal en combineer tot de meest bizarre en toffe outfits. Mode is wie jij bent, de wereld is je catwalk!

3. Liefde zit in je

De meest begeerde emotie heb je ervaren, of je een partner hebt gehad of niet. Je hebt liefde gevoeld. Van je ouders, je vrienden, muziek, eten, werk, passie en nog veel meer. Al is dit namelijk gedreven door liefde, jij bent er een onderdeel van (geweest). Ga terug naar dit gevoel!

4. Je hebt altijd een vrije keuze

Lekker achterover zitten en alle ellende over je heen laten komen en daar in zwelgen of opstaan uit de slachtoffer rol en opnieuw beginnen. Tip: nieuwe dingen geven vaak energie!

5. Je hebt schoon water

Heel cliché, maar deze basisbehoefte heeft een immense impact op je bestaan. Deze universele behoefte is er niet voor iedereen. Pak een douche en focus je gedachten op positieve zaken zoals het schone water op je hoofd en laat alle vuile gedachten van je af glijden.

6. Verbeteren

Ook al denk je dat het niet kan, het kan altijd. Hoe weet je dat? Als je energie weg ebt of als je je down voelt is het vaak omdat je gelooft dat je nog niet bereikt hebt wat je wil bereiken. Je wil dus verbeteren. Misschien voelt dat nu niet zo op dit moment, maar dat moment ga je ervaren als het daar is. Heb vertrouwen!

7. Als talent niet hard werkt, dan wint hard werken van talent

Mislukkingen zijn klote en verlies voelt ook zo. Hoewel verdriet je leven kan overnemen, kan jij het altijd weer terugpakken. Leer ervan, werk hard en leef vanuit je hart!

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *