EduBlog Damien – Lang leve het onderwijs!

Je eigen waarheid zoeken

“Er is niets zo veranderlijk als jij.” “Lach niet zo overdreven.” “Je bent een leugenaar!” “Sla me dan, stoertje!!” “Een mislukte kopie.” Als ik denk aan vroeger, dan zie ik het volgende voor mij: ik was eenzaam, voelde mij vast aan een ketting in een ijskoude grot. Voor eeuwig bang dat ik niets zou (kunnen) betekenen in een wereld waar ik zo graag deelgenoot van wilde zijn. In deze te kleine grot gevuld met stalactieten was er maar één tekening die voorschreef hoe ik mij moest gedragen. Week mijn gedrag af, dan spuwde de aanwezige draak met ijs. Maar ondanks dat mijn ‘zijn’ bevroren werd, zocht mijn restje ongeconditioneerde warme verstand een eigen waarheid.

De energie om te worden wie je bent

Een overlever was ik in het gezin van onnatuurlijk bloed. Het was er begrensd en kil. Ik hoorde nergens bij, maar toch brak ik uit om overal te kunnen zijn. Hierdoor zag ik in mijn omgeving dat het ook anders kon. Vaardigheden die ik wel bij mij vond passen, passievolle liefdesuitingen en plekken waar ik (korte) energie verhogingen voelde.

Op zoek naar meer energie verhogingen, om mijzelf los te breken uit die grot, heb ik een zeer kronkelig pad bewandeld. Onderweg ben ik van alles geweest zoals: topstylist bij diverse grote modeshows, bouwvakker, make-up artist en gevechtsleider. Maar hoe afwijkend ook, deze weg heeft wel geleid naar de persoon wie ik nu ben.

Doorzettingsvermogen

Gelukkig had ik het doorzettingsvermogen om telkens verder te kijken als een plek mij ongelukkig maakte. Ik werd nog meer streberig om van betekenis te zijn. Hier hoorde ook bij dat ik mij leerde aanpassen om waardering van anderen te krijgen. Tot ik er uiteindelijk achter kwam dat al die aanpassingen mij niet het geluk gaven wat ik hoopte te vinden. Integendeel, ik raakte steeds verder verwijderd van mijn eigen ‘zijn’.

Ik en wij

Daarom betoog ik vandaag voor dat deel van mij dat vroeger te bang was om te betogen tegen de draak. En voor alle mensen die niet kunnen of durven te betogen tegen hun draak. De mensen die “de waarheid” aanschouwen zoals ik hem heb aanschouwd.  Vandaag betoog ik omdat ik mijzelf niet alleen als een ‘ik’ voel, maar ook als een ‘wij’. En wij betogen vol trots dat ‘een mislukte kopie’ een talentvol adaptief vermogen heeft om te weten te komen wie ‘ik’ is en een meerwaarde kan zijn voor ‘wij’.

Iedereen is speciaal

Ja, met wie op deze wereld kan ik deze ervaringen het beste delen? Het kind! Een kind om mij heen, het kind in jou, mijn eigen kinderen en met de kinderen in het onderwijs of in mijzelf. Want iedereen heeft een speciaal mens in zich en ik maak graag samen een ontwerp die jijzelf kunt produceren.

Lang leve het onderwijs!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *