Bikram + Zara – and all is well

 

 

Een lesje bikram plus een uurtje  Zara 

Ik heb het gevonden. De ultieme ontspanning na een dag werken. Eerst om 16:00 uur naar de bikram yoga. Anderhalf uur yoga volgens een vaste routine in een ruimte van veertig graden. U leest het goed: veertig graden. Dat valt best mee hoor. Vooral veel water drinken van tevoren en rustig blijven tijdens. Anyway, dat is niet alles! Nee, daarna gaat u door naar de Zara want die is immers tot 19:00 uur open. Nog leuker wordt het als je mag shoppen mét cadeaubon! En denkt u nu ja maar die heb ik dus niet, dan zeg ik: simpel zo opgelost. Koop er gewoon één voor u zelf, leg deze klaar voor tijden van nood!

 

Een LIO

Eerlijk. Ik kwam helemaal bij. De ontdekking van de eeuw. Er is één ding dat nog meer ontspanning geeft. Hetzelfde ritueel uitvoeren na schooltijd als niet ik, maar mijn (zeer capabele en leuke) LIO stagiaire voor de klas heeft gestaan. Dit is mijn eerste ervaring met een eindstage. Ik ben OM. Na anderhalf jaar te hebben doorgebracht met mijn schatten en monstertjes had haar stage geen betere timing kunnen hebben. Ik hou oprecht heel veel van mijn groep 7 en ben vereerd dat ze zelfs nu nog vragen of ik toch niet drie jaar dezelfde groep zou mogen hebben? Maar eerlijk is eerlijk, na anderhalf jaar ken je elkaar wel heel goed als je zoveel tijd met elkaar doorbrengt… En daar is mijn stagiaire, die alles weer in een fris daglicht plaatst!

Drie dagen draait ze de groep. Omdat ze niet plotsklaps álle verantwoording hoeft te dragen splitsen we de groep bij een aantal vakken. Zo gaan de F-lijn kinders tijdens rekenen met mij mee en houdt ze 16 boeven zelf. Tijdens Nieuwsbegrip neem ik het topgroepje mee. Eenmaal per week heb ik uitgebreid aandacht voor mijn meerbegaafde moppies. Extra woordenschat voor het groepje dat dolgraag verder wil komen maar die toch echt wat bijspijkerlesjes nodig lopen hebben? Done! Kinderen waarbij een individueel diagnostisch gesprek moet worden afgenomen om zo hiaten te traceren én weg te werken? Check! En zo vinken we nog wat verder. Vooral de meidenclub op donderdagmiddag is één groot feest. Shoppen, jongens (en dan vooral hoe ze denken. I know right! Dat wil ik ook wel weten!), zelfvertrouwen, hoe je lichaam verandert, verliefdheid en meer willen de meiden graag bespreken. Fancy en Tina all over again…

 

 

Op woensdag, donderdag en vrijdag zie ik alle kinderen minimaal één keer in kleiner verband. Goed voor de relatie, goed voor de aandacht, goed voor de sfeer, goed voor de persoontjes in mijn klas. Voor mijn stagiaire betekent het dat ze niet alles in één keer met de hele groep hoeft aan te pakken en te kunnen. Leest zij voor aan de hele groep, dan kijk ik alvast wat werk na. Ik ga mee naar de gymnastiek zodat zij weer kan opladen en voorbereiden voor de middag. Want opladen, dat heb je zeker weten nodig in het onderwijs. Kapot ben ik elk jaar weer die eerste weken!

 

De eerste jaren voor de klas

Eigenlijk zou het zo moeten zijn. De eerste jaren voor de klas. Natuurlijk is het heerlijk om ein-de-lijk na al die PABO stages je echte eigen groep te hebben en alles zelf te mogen bepalen. Maar verzuipen is niet leuk. En dat gebeurt helaas nog veel te vaak. Starters krijgen de groepen waar (vaak genoeg doorgewinterde en ervaren) leraren het niet meer zien zitten. Er zijn genoeg succesverhalen maar helaas nog te veel horror stories. Ben ik persoonlijk niet zo van gecharmeerd. Hoe heerlijk zou het zijn als je ‘samen’ kan draaien en steeds meer op je bordje krijgt. Op het moment dat je het aan kan en er klaar voor bent. Niet omdat je alles in één keer fantastisch moet kunnen.

Alle gekheid op een stokje. Het zou zomaar een oplossing kunnen zijn voor heel veel issues waar we ons druk om maken in het onderwijs tegenwoordig. Grote klassen, werkdruk, adminstratie, tijdnood voor zo ongeveer ALLES, aandacht voor de individuele leerling, het managen van alle niveauverschillen in de klas. Plus, niet geheel onbelangrijk, tijd voor de ontspanning van de leraar! (Ik typte per ongeluk eerst ‘de ontsnapping van de leraar’. Moet ik daar over na gaan denken misschien?)

Ik bedoel maar, ik sta veel meer op mijn gemak in de zweefstand in de hitte bij de bikram als ik weet dat alles gedaan is wat gedaan moet worden omdat ik er tijd genoeg voor vrij heb kunnen maken!

 

Studiereis Amerika

Natuurlijk, begrijp me niet verkeerd, moet ze wel oefenen met lesgeven aan de volledige klas en de verantwoordelijkheid voor alle leerlingen dragen. Dus vertrek ik binnenkort op studiereis naar Amerika. Zodat zij kan oefenen met een week lang de hele klas draaien. Alleen daarom natuurlijk, heb ik er gewoon voor over! Via mijn spiksplinternieuwe Facebookpagina houd ik jullie graag op de hoogte van mijn belevenissen in het onderwijs in New York.

In het volle vertrouwen dat Sylvia een topweek gaat draaien met mijn groep 7. En dat ze kapot is aan het einde van de week, dat vast. Maar daar weet ik wel iets op! Een lesje bikram en een cadeaubon van de Zara! Ontspanning is coming your way!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *