Hoe word je een stijlvolle leraar mét lef?

 

featmindmap-1

 

Stijlvol te laat

Een paar jaar geleden kwam Loubna op maandagochtend de klas in rond 10 over half 9. Met gefronste wenkbrauwen en een strenge blik keek ik haar aan en vroeg waarom ze zo laat was? Waarop zij mij trés vriendelijk aankeek (ze wist waarschijnlijk al dat ik haar zou begrijpen) en zei: “Ik wist niet wat ik aan moest trekken juf…”

Hoe kon ik haar dit kwalijk nemen? Zelf zat ik midden in de uitdaging om een jaar geen kleding te kopen maar wel elke dag een andere combinatie te dragen. Imad, klasgenootje van Loubna, was gedurende dit jaar mijn vriendelijke doch strenge criticus. Soms sprak hij nog voor zijn goedemorgen bij binnenkomst zijn twijfels over mijn outfit al uit: “Die rok had u vorige week ook al aan.” Waarna hij pas ging zitten als ik de foto had laten zien van vorige week met inderdaad die rok maar toch echt een ander trui erboven.

 

Een start met lef

Ik ben mijn onderwijs carrière gestart op een basisschool in het Oude Noorden van Rotterdam waarvan je best mag zeggen dat het er pittig vertoeven was. Met de leukste en liefste maar ook meest uitdagende kinderen komt de uitspraak ‘leraar elke dag anders’ om precies te zijn elke dag minimaal één keer in je op. Toen ik daar startte stond het team open voor vernieuwing en verandering. Alles wat bijdroeg aan de kwaliteit van het onderwijs van de kinderen was welkom.  Als jonge hond (niet mijn eigen woorden) was dit eigenlijk het walhalla voor een starter zoals ik dat was. ‘We doen het hier zo omdat we het altijd al zo doen’ kreeg ik nauwelijks te horen.  In mijn eerste jaar draaide ik als invaller elke dag een andere klas. Ideaal! Ik leerde alle kinderen kennen, oefende met de leerstof van alle jaren, kon begeleiding vragen van elke leraar én ik had geen eindverantwoordelijkheid. Natuurlijk had ik graag mijn eigen klas gedraaid. Maar als ik terugkijk is dat eerste jaar dé reden geweest van mijn groei in de jaren erna.

 

loubnaRenée samen met Loubna (rechts)

 

Een goed begin is het halve werk

Helaas heeft niet iedere starter een ideaal eerste jaar. En voor iedere starter is een andere startsituatie passend. Maar iedere starter heeft recht op begeleiding en een klas waar je niet hoeft te overleven maar jezelf als leraar kan ontdekken. Voor starters is er steeds meer aandacht in het onderwijs. Naast dat er op scholen steeds meer concrete begeleiding is, zijn er ook organisaties die zich school overstijgend en regio overstijgend bezighouden met de positie van de starter. Natuurlijk is het fijn om tijdens deze bijeenkomsten praktische en serieuze klasinhoudelijke tips te krijgen. En ik raad elke starter ook echt aan om deze workshops te bezoeken.

 

Een stijlvolle leraar met lef worden en blijven

Jaimy en ik hebben ons ook aan een workshop gewaagd. Maar wij doen dat wel nét even anders. In onze workshop ‘Hoe word ik een stijlvolle leraar met lef?’ geven we op ludieke wijze tips voor je eerste jaren in dit prachtige vak. Zodat je nog steeds hijgend elke vakantie in stapt maar dan wel omdat je de laatste dag nog zoveel vreugdedansjes hebt gedanst met je leerlingen én niet omdat je van uitputting niets anders kan dan naar huis toe fietsen en een dag afkruisen op je kalender ‘hoe lang moet ik nog lesgeven?’.  Hoe zorg je ervoor dat de nieuwste wetenschappelijke inzichten die jij met je meeneemt niet richting ‘dat deden we vroeger ook al en het heeft niet gewerkt’ worden gebonjourd? Hoe belangrijk is jouw uitstraling en dus soms kleding voor jouw leerlingen? Waarom is het zo hard nodig om te vlooien met je collega’s? En op welke functie heb je eigenlijk gesolliciteerd?

 

imadSamen met Imad

Op al deze vragen en meer krijg je antwoord tijdens de startersavond op 17 november op het Hyperion Lyceum in Amsterdam.

Uiteindelijk had Loubna overigens gekozen voor een lichtblauwe maillot met een kort broekje met zilver en donkerblauwe panterprint. Daarboven een roze shirt met glitters en lange mouwen. Helemaal zelf gekozen ja. Ik complimenteerde haar met haar look, tikte op mijn horloge en liet haar beloven dat ze morgen echt op tijd zou komen. En vertelde haar tussen neus en lippen door dat mijn zusje, van wie Loubna wist dat ze mode ontwerper was, ook wel eens zo’n outfit droeg. De rest van de week kwam Loubna op tijd. In exact dezelfde outfit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *