Just in time aankopen

feat-renee-omgaan-met-geldIk sta in een pashokje van de Zara, menig lezer welbekend. Onderwerp van aandacht is het werkelijk waar su-per-leu-ke jurkje dat ik aan heb. Zwarte mouwen tot net over de elleboog, bij de hals een wit vlak dat van het mooi groen met zwart witte panter print lijfje wordt gescheiden door een felrode grafische streep. Mijn hart zegt ‘kopen’! De spiegel zegt ‘kopen’! Mijn shopmaatje zegt ook ‘kopen’!

 En toch twijfel ik. Niet omdat het niet leuk staat, jawel dat staat het wel. En ik heb dit exemplaar tijdens het window shoppen al meermaals gespot. Het staat al langer dan vandaag op mijn verlanglijstje. Maar toch. Wat voor problemos belemmeren deze koop? Financiën! 

 Kijk ik had het allemaal zo mooi in mijn hoofd. Ik zou bij de Hennes een aantal webshop artikelen terugbrengen, ja inderdaad die van mijn vorige blog, de sportartikelen. Niet alles zat even lekker. En ik dacht dus…als ik dat geld heb kan ik daarmee dat beeldige jurkje bij de Zara kopen! Goed idee al zeg ik het zelf. Mooi niet dus! Want op webshop aankopen geeft de Hennes geen geld terug maar een bon…

 Quelle horror! Daar ging mijn masterplan om geen geld uit te geven en wel nieuwe aanwinsten binnen te harken. Na lang wikken en wegen (lees: drie rondjes draaien voor de spiegel en mezelf vertellen dat dit écht de perfecte verjaardagsoutfit is voor als ik binnenkort 32 (!!!) word) loop ik vol goede moed naar de kassa. 

 Financiën. Ja, ik verdien een salaris waarmee ik goed rond kan komen en de inhoud van mijn kledingkast goed kan onderhouden. Maar ook ik denk wel eens ‘Huh waar is het geld heen gevlogen?’ of ‘Verdorie had ik maar wat rustiger geleefd de eerste weken van de maand dan kon ik nu…’.

 img_8212

 

Afgelopen jaar vroeg ik me niet alleen met enige regelmaat af waar mijn geld was gebleven (zeker toen ik mijn huis kocht, mensen wat kost dat een geld!), ik krabde me wekelijks op mijn hoofd bij de zoveelste leerling die zich afvroeg waar zijn/haar potlood/gum/pen/lineaal/vul maar in was gebleven. Correctie, ze vroegen het zich niet af maar maakten melding van de vermissing en verwachtten direct een nieuw potlood/gum/pen you get my point. Zonder enig gene dat dit niet de eerste keer was deze week.

 img_8261

 

Dat moest anders! Dit jaar hebben alle leerlingen een startpakket gekregen met al het basis materiaal. Ze hebben fictief een budget van € 20 per kind. Achter mijn bureau hangt een prijslijst. Waar ik de afgelopen jaren in week 1 al nieuwe potloden uitdeelde kwam de eerste leerling in week 3 een gum kopen. Met lood in zijn schoenen….en dolblij toen hij er twee minuten later achter kwam dat zijn klasgenoot zijn gum had verstopt, of hij hem weer mocht inleveren? Bloedserieus zijn ze met hun centjes want ze willen het liefste zoveel mogelijk overhouden!

 Niet heel lang geleden mocht ik met een aantal andere belanghebbenden in gesprek met Maxima. U leest het goed, met Hare Majesteit Maxima onze koningin. Los van dat het écht heel stoer en bijzonder is om haar te ontmoeten, was het ook een gaaf gesprek. Financiën in het onderwijs. Wat mij het meest bij is gebleven is dat op financieel onderwijs het ‘just in time’-principe van toepassing is. Het heeft alleen zin onderwijs over financiën te genieten als je daar zeer binnenkort gebruik van gaat maken. Dus leren zuinig te zijn met je schoolbudget omdat je ook daadwerkelijk nu bezig bent met dat geld en die spulletjes. Zuinig leren zijn is niet mijn doel voor mijn kids. Gezond gedrag aanleren ook op het gebied van financiën, that’s my goal.

 img_8262

 

Just in time. Wellicht had ik iets beter door moeten denken aangaande mijn financiële experiment. Want wat nu als mijn 26 schatjes opeens zeer zuinige schatjes worden hierdoor? Ik heb gesuggereerd dat we van het overgebleven budget wellicht iets leuks kunnen gaan doen. Of dat ze het in echt geld meekrijgen om te shoppen, onder mijn persoonlijke en trés professionele begeleiding uiteraard. 26 x €15 (want ze hebben allemaal wel eens een potlood nodig en voor zwarte markt praktijken vind ik ze echt nog te jong), 26 x €15 dus. Simpel rekensommetje. Dat is…..zucht….min tien jurkjes van de Zara! 

Waar is koningin Maxima met financieel just in time advies voor de juf die leuke financiële experimentjes bedenkt als je haar nodig hebt?

 

img_8211

Jasje van Ibana en jurkje van Zara

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *