Duurzame transparantie

In deze trend ga ik het hebben over eerlijke productie van kleding, duurzaamheid en het recyclen van materialen tot nieuwe producten.

Wat zien we niet?

Vorig jaar was ik in het gemeentemuseum den Haag. De tentoonstelling die ik bezocht stond in het teken van ‘Duurzaamheid en recycling’. Ik liep aan tegen dit werk en was zeer onder de indruk. Je ziet een jongen die de zee optilt alsof het een deken is waaronder wat verstopt ligt. De zee is een plek waar veel mensen naar toe gaan omdat het een zeker ‘iets’ heeft. Het beeld, het geluid en de geur werken voor veel mensen rustgevend en zijn bij uitstek een geschikte plek om even uit te waaien. Maar we weten en zien zoveel niet! Wat gaat er schuil onder deze deken van zee?

Gelukkig is overal een creatieve oplossing voor te vinden. Neem nu Boyan Slat die vorig jaar in het nieuws kwam met zijn grote project ‘the ocean clean up’. Hij ontwierp een grote installatie die veel plastic uit de oceaan haalt wat vervolgens weer hergebruikt kan worden om nieuwe materialen van te maken. Voor mij een goede reden om de link te leggen met mijn vakgebied.

Inpsiratiebron

Wat heeft plastic in de zee te maken met de mode? Meer dan je zou denken! Kunst en cultuur reflecteren dat wat er gebeurt in de samenleving. Ontwerpers halen al jaren inspiratie uit andere landen en uit dat wat actueel is in de wereld. Of volgens hen juist de aandacht zou moeten krijgen. Ook kunstenaars in de mode, de ontwerpers, gebruiken de actualiteit als inspiratie bron voor hun collecties. Soms om te versterken, soms om tegenwicht te bieden, soms om juist aandacht te vragen. Wat de grote ontwerpers ontwerpen voor de catwalk, wordt als inspiratie bron gebruikt voor de mode bedrijven die verkopen aan …. ons!

‘Plastic’ kleding

Het merk G-star komt dit jaar, onder leiding van nieuwe creative co-owner Pharell Williams, met een hele collectie gemaakt van het zwervend plastic uit de oceanen. En ook één van de ontwerpers van eigen bodem verwerkt plastic in haar collectie. De Nederlandse designer MC Collignon werkt met gerecycelde materialen die eco-vriendelijk en verantwoord zijn geproduceerd. Het grootste deel van haar collectie is gemaakt van plastic flessen. Één kledingstuk is gemaakt van gemiddeld vijftien flesjes. Grappig detail, in ieder item staat op het label hoeveel plastic flessen er zijn verwerkt.

Bezinning

Ook in de mode moet men zich bezighouden met het schaars worden van de grondstoffen. Natuurlijk zijn er genoeg bedrijven die zich hier niets van aantrekken en de aarde flink belasten. Maar er komt een moment dat de natuurlijke grondstoffen schaars raken. Dan gaan de prijzen fors omhoog en moet er gezocht worden naar andere methodes om materialen te produceren. Gelukkig zijn steeds meer merken zich bewust van de uitstoot die zij produceren met het maken van hun kleding. Bijvoorbeeld met een verfblad, dat gaat altijd op een chemische manier. Daarom wordt er nu ook meer gewerkt met een methode waarbij gebruik wordt gemaakt van kleuren die al bestaan als verfblad.

True costs

Het is niet altijd duidelijk hoe de kleding die je draagt gemaakt is, ook niet voor mij als styliste. Wil je meer weten over eerlijke productie en weten waar ‘fast fashion’ kleding vandaan komt. Of hoe je dit zelf kunt beïnvloeden als koper? Hoe je dit kunt overbrengen op de nieuwe generatie? Die momenteel bij jullie in de klas zit? Kijk dan de interessante documentaire The True Costs.

Wil je meer weten over het duurzaam maken van jouw garderobe? Kijk dan eens naar dit artikel uit Happinez met 8 tips voor een duurzame kledingkast. https://www.happinez.nl/mooie-wereld/tips-voor-duurzame-garderobe/

Danielle draagt een blouse en vest van Humanoid. De pantalon en mantel zijn van Dante. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *