Overdressed versus underdressed

feat Finland Renee

Overdressed versus underdressed

Oftewel: een vergelijking van het Nederlandse en Finse onderwijs

Het is zondag ochtend 11:30 uur. Vol verwachting stap ik vertrekhal 2 van Schiphol binnen, op weg naar de ontmoetingsplaats. De avonturier in mij gaat natuurlijk gelijk op zoek naar bekende gezichten. Ik denk mijn bestuurder te herkennen maar moet twee keer kijken. Waar is het nette pak en de keurige schoenen? Het is zo erg (met mijn herkenningsvermogen, niet met zijn zondagse look) dat ik eerst voorzichtig om een figuurlijk hoekje gluur om te checken of hij het is. Ook de wethouder begroet mij in casual broek en stoere schoenen. Van die hoge gympen met veters eromheen geknoopt. Get the picture? Voel ik me toch niet zo lullig over m’n Nikes, die toch wel erg sportief leken.

Ga je op reis naar Finland onderwijsland en heb je net de vraag gekregen een blog te schrijven voor een mode onderwijs site, natuurlijk ga je dan op zoek naar het mode imago van de Finse leraar! Mon dieu wat viel dat tegen! Waar ik elke dag nadenk over wat ik aantrek, want ik ben het voorbeeld voor de schatjes in mijn klas in meer dan één opzicht, denkt de gemiddelde Fin hier toch wat anders over.

Ik: ‘Vinden jullie dat de leraren hier op school zich goed kleden?’

Leerlingen: (giechelend) ‘Eeehhhh…not really’

Ik: ‘Vind je het belangrijk dat een leraar zich goed kleed?’

Leerlingen: ‘Ja, eigenlijk wel, ik denk dat ik beter zou luisteren naar bepaalde leraren als ze er wat netter uit zien.’

De Finse leraren lijken op het gebied van mode te verdelen in drie types. De rock-chick (of man), die je doet denken aan de tijd van de vikingen, met lang haar voor de mannen en wijde T-shirts op een spijkerbroek. De handig-geklede juffen en meesters. Hebben we in Nederland ook en lijken geen verdere uitleg nodig te hebben. En dan blijft het sporadische type 3 over. De ik-vind-het-belangrijk-om-er-goed-uit-te-zien leraar.

stijl Finland 1

Maar dan nog, ook deze leraren sprongen er niet echt uit qua stijl. Wel leuk maar niet bijzonder, om het samen te vatten. Als je dan de cultuur van de Finnen in acht neemt is dit ook niet zo gek. Finnen zijn in 5 woorden te omschrijven (en ja dan chargeer ik enigszins) als gehoorzaam, kalm, rustig, volgzaam en … BESCHEIDEN. In ALLES!

En dus ook in het onderwijs. Één van de 7 geheimen van het Finse onderwijs, dus één van de 7 geruchten over het Finse onderwijs, is dat ze veel aandacht besteden aan talentontwikkeling. Dit was mijn tweede bezoek aan het Finse onderwijs en in allebei de steden heb ik hier nauwelijks iets van terug gezien. Finse leraren geven zelf ook aan niet goed te weten wat ze aan moeten met leerlingen die er aan de bovenkant uitsteken. Alles is gericht om iedereen erbij te halen. Leerlingen die goed zijn in iets krijgen soms een complexer vraagstuk maar vaak helpen ze leerlingen die het moeilijk vinden. De boodschap ‘val niet op’ blijkt ook als ik vraag of ze successen vieren. Als ik uitleg wat ik hier mee bedoel, een leerling klassikaal prijzen voor een succes, krijgt menig Fin rode wangen en kijkt weg. Dat gebeurt hier niet. Van een eerder bezoek ken ik het verhaal van een (toen) zesjarig meisje die trots op een verjaardag haar familieleden vertelde dat ze zo goed kon opera zingen. Haar vader haalde haar bij zich om te vertellen dat het fijn was dat ze dit kon maar dat ze dit niet van de daken hoefde te schreeuwen.

Stijl Finland 2

Een week later. Het is donderdagochtend 06:30 uur. Ik sta in mijn kledingkast. (Ja er IN, ander verhaal, leuk voor een andere keer) Hoeveel ik ook heb genoten van vier dagen praten/geïnspireerd raken/ontmoeten in en over onderwijs, ik ga zo weer op weg naar mijn klasje. Stiekem mis je ze altijd wel een beetje, die 24 monstertjes van groep 6. Wat ga ik aan doen? Mooie zwarte spijkerbroek, top van zijde en ik maak het af met mijn glittercolbert. Ik ben van plan vandaag nog uitbundiger dan anders te strooien met complimenten. Ik ga kinderen in het zonnetje zetten als ze succes hebben. Als ze hebben doorgezet en iets is gelukt. In mijn glitter colbert dus! Want het onderwijs is een feestje en dat feestje mag gevierd worden!

PS. Ik ben natuurlijk ook positief over een aantal andere aspecten van het Finse onderwijs. Maar zie dat allemaal maar eens te koppelen aan mode! Bij dezen toch de mooie kanten van het onderwijs:

• Selectie voor de lerarenopleiding, mensen willen echt heel graag leraar worden. Leraar staat in de top 3 van gewilde huwelijkspartners!

• Groot aantal universitair geschoolde krachten, dus veel onderzoekend vermogen.

• Goede begeleiding voor leerlingen die moeite hebben met de stof.

• Prachtige faciliteiten, waar dan helaas niet altijd effectief gebruik van wordt gemaakt.

• Gigantisch groot VERTROUWEN in de leraar. Hoezo observaties met checklisten?

 

Meer lezen over wie Renée is en wat ze doet? Surf naar reneevaneijk.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *